Finala Cupei Mondiale: Franţa - Croaţia

Analiza meciuri

 

Franţa - Croaţia

Dupa ce au reusit sa depaseasca aproape toate echipe intalnite in aceasta editie de Cupa Mondiala din Rusia, selectionata Frantei si a Croatiei se intalnesc pe stadionul Luzhnik din Moscova, in finala ce va decide noua campioana modiala. Dupa ce francezii au mai disputat o finala importanta in urma cu doi ani, pierzand in fata Portugaliei titlul de campioana europeana; pentru croati cu siguranta este cea mai importanta performanta.  Cel mai bun rezultat al Croatiei a fost in Cupa Mondiala din Franta 1998, fiind invinsi chiar de gazdele editiei in faza semifinalelor, ca in final sa invinga Olanda pentru ocuparea celei de-a treia pozitii a podiumului. Intre timp, aceste doua echipe au mai disputat trei partide amicale, francezii optinand doua victorii si o remiza, si o intalnire in faza grupelor Campionatului European din 2004, rezultatul fiind de egalitate 2-2.

Franţa

Putem declara ca sunt favoritii acestei finale in primul rand pentru ca nu au pierdut niciodata in fata croatilor. Adaugam si faptul ca echipa franceza a depasit in aceasta editie, trei echipe puternice; prima victima a fost Argentina - invinsa cu 4-3 in faza optimilor, in sferturile de finala depasesc cu destula lejeritate Uruguay cu scorul de 2-0, ca apoi in semifinale sa bata marea rivala din vecinatatea lor - Belgia cu 1-0. Notam faptul ca francezii, in ultimile sase dispute au marcat de 10 ori si au incasat patru goluri, dintre care trei dintre ele doar in meciul cu Argentina. Ca apoi partea lor de aparare sa functioneze mult mai bine impotriva Uruguyului si Belgiei. In urma performantei impresionante a tanarului atacant Mbappe din meciul cu Argentina, acesta a devenit starul echipei si ne putem astepta din nou la o evolutie ireprosabila din partea acestuia.

Croaţia

In timp ce adversarii lor din aceasta finala erau asteptati ca mari favoriti, croatii nu se numarau printre candidatii disputarii finalei de Cupa Mondiala. Desi cu totii stim capacitatile acestei echipe, ce au reusit clasarea pe a treia pozitie in Cupa Mondiala din 1998, iar in editiile de dupa depasesc faza grupelor. Increderea acordata echipei de selectionerul Dalic, a dat roade inca din paly-off-urile Cupei Mondiale, cat si in perioada de pregatire pentru campionatul din Rusia; in care au evoluat bine, dovedind ca merita pe deplin aceasta sansa in finala. Croatii au avut de parcurs un traseu dificil, fiind nevoiti sa rezolve meciurile din fazele eliminatorii abia in prelungiri sau la penalty-uri cum s-a intamplat in faza optimilor impotriva Danemarcei. Cu toate acestea, de aceasta data au de-a face cu o situatie mai dificila, forta adversarilor cat si faptul ca acestia sunt mai odihniti face ca jucatorii selectionerului Dalic sa aiba parte si de noroc pentru a triumfa in aceasta finala de Cupa Mondiala.

{{notification_msg}}