Finala Euro 2016: Portugalia – Franţa

Analiza meciuri

Portugalia – Franta

A mai ramas un singur meci de jucat din primul Campionat European la care au participat 24 de echipe nationale. Sunt impartite opiniile cu privire la numarul crescut de participante, daca a fost sau nu o solutie buna, insa am avut parte de multe surprize printre care s-a numarat prezenta Islandei si Tarii Galilor intr-o faza avansata a competitiei. In marea finala sunt doua mari puteri din fotbalul european, ce nu au uimit pe nimeni ca au ajuns pana aici, dar putini au prezis ca aceste doua echipe vor juca in actul final. Portugalia a fost una din favorite, dar nu a impresionat pe nimeni, doar in semifinala a reusit sa castige in timpul regulamentar. Franta si ea a evoluat slab la inceput, dar pe parcurs si-a imbunatatit jocul, dupa cum s-a vazut si in ultimele doua partide in care a stralucit. Referitor la intalnirile directe dintre aceste doua nationale, francezii s-au impus in ultimele 9 meciuri in fata portughezilor. S-au confruntat ultima data  intr-o competitie importanta, in anul 2006, in semifinala Campionatului Mondial, cand Franta a castigat cu 1-0, asa cum a facut si anul intr-o partida amicala.

Portugalia

Nu putem spune ca a fost una din principalele favorite la castigarea trofeului, insa trebuie sa recunoastem ca la ultimele Campionate Europene a avut evolutii destul de bune. Este a 6 a finala consecutiva la un turneu final la care s-a calificat, plus ca aproape de fiecare data a ajuns in sferturile de finala. A fost prezenta si in doua semifinale, iar in anul 2004 a pierdut finala Campionatului European pe care l-a gazduit. Pana acum nu a fost niciodata campioana Europei, insa aceasta va fi cea de-a doua sansa pentru ea, dupa ce a fost infranta spre uimirea tuturor, de catre Grecia in finala din 2004. Trebuie sa va reamintim ca Portugalia a fost una din echipele ce a reusit sa inscrie cele mai multe goluri in faza grupelor, unde a facut o partida frumoasa impotriva Ungariei, care s-a incheiat cu un rezultat de egalitate, 3-3. Este adevarat ca in optimi a jucat foarte slab in fata Croatiei si totusi a reusit sa se califice, apoi sa o elimine pe Polonia in sferturile de finala, dupa care a urmat victoria cu 2-0, in disputa cu galezii. Atunci au lipsit Pepe si W.Carvalho, insa selectionerul Santos a gasit solutii ce au avut succes. Ramane de vazut ce va reusi Portugalia in frunte cu Ronaldo in aceasta mare finala.

Franta

Acest campionat a aratat inca o data cat de puternica este Franta, atunci cand gazduieste un turneu final. A castigat titlul european din 1984 in fata fanilor, dupa care a urmat si Cupa Mondiala din 1998, iar in anul 2000 a obtinut un nou trofeu la Campionat European din Belgia si Olanda. Cel mai bun rezultat din ultimii ani a fost prezenta in finala Cupei Mondial din 2006 care a avut loc in Germania, dar atunci a pierdut in fata Italiei. Acum este din nou finalist, doar ca acum are suportul fanilor pentru ca joaca acasa si isi doreste foarte mult sa castige trofeul. Franta nu a avut un start tocmai stralucit la aceasta competitie, in care le-a invins pe Romania si Albania foarte greu, pe finalul partidei si a remizat cu Elvetia. In optimi a jucat mai bine si a reusit sa intoarca scorul in fata Irlandei, dupa care in sferturile de finala s-a impus categoric cu 5-2 in duelul cu Islanda. Cel mai puternic obstacol a fost Germania in semifinala. A triumfat cu 2-0 intr-o partida in care nu a dominat jocul, mai ales in prima repriza cand s-a vazut clar ca nemtii au fost mai buni. Franta a inscris cele mai multe goluri la acest Euro, 13 la numar, majoritatea prin golgheterul Griezmann. Un avantaj a fost acela ca selectionerul Deschamps a avut la dispozitie cei mai buni jucatori aproape la fiecare meci. Este posibil sa-l vedem pe Rami in primul 11, in locul lui Umtiti.

{{notification_msg}}